Ερωτήσεις και Απαντήσεις Για Τον Γονιό


provlimata_mwrou_410x2251
.Μπορει το παιδί  μας να κοιμάται μαζί μας στην κρεβατοκάμαρα ;

 Η Απάντηση στην ερώτηση αύτη είναι ΟΧΙ . Το παιδί δεν πρέπει να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι η ακόμα και στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς του. Είναι σημαντικό , από την ηλικία των δυο ετών , να μάθει σιγά σιγά να έχει το δικό του προσωπικό χώρο και να οριοθετείται εκεί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται γενικώς το παιδί να μπαίνει στο δωμάτιο μας. Μπορεί για παράδειγμα , να έρθει και να ξαπλώσει με τους γονείς κοιτάζοντας τηλεόραση η για να παίξουμε όλοι μαζί κάποιο παιχνίδι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

  Όσο εύκολο και εάν ακούγεται , όταν το παιδί έχει συνηθίσει σε μια κατάσταση όπου το να κοιμάται μαζί με τους γονείς του είναι επιτρεπτό και φυσιολογικό , η αλλαγή του δεδομένου αυτού μπορεί να φέρει αντιδράσεις , για τις οποίες οι γονείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. Τα κλάματα και οι φωνές από την πλευρά του παιδιού ακολούθου συχνά τέτοιες αλλαγές . Το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει τον αποκλεισμό του από την ασφάλεια που του παρέχει το κρεβάτι των γονιών του και είναι λογικό να αντιδρά .Δεν είναι λίγες και οι φόρες που μπορεί να ξυπνήσει την νύχτα και να μπει κρυφά στην κρεβατοκάμαρα , με αφορμή ότι είδε ένα κακό όνειρο , εκλιπαρώντας για την θαλπωρή των γονιών του.

    Μια τέτοια κατάσταση είναι δύσκολη για τους περισσότερους , γονείς , οι όποιοι συχνά υποκύπτουν στον ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ εκβιασμό του παιδιού . Είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε ότι υποχωρήσεις τέτοιου είδους ενισχύουν αυτή τη συμπεριφορά ,ενώ παράλληλα δίνουν αντιφατικά μηνύματα για τους κανόνες της οικογένειας αλλά και για τον προσωπικό χώρο του καθενός. Σε όλες τις περιπτώσεις , ο γονιός πρέπει να παίρνει το παιδί αγκαλιά και να πηγαίνουν μαζί στο δωμάτιο του , μέχρι εκείνο να κοιμηθεί . Όταν οι γονείς επακολουθήσουν κοινή σταθερή τακτική πάνω σε αυτό το θέμα , τότε σε λίγες εβδομάδες το παιδί θα μάθει να οριοθετείται στο δικό του χώρο και να αισθάνεται ασφαλές εκεί.

  Με αυτό τον τρόπο δεν τιμωρούμε το παιδί μας , αλλά φροντίζουμε να του προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό μέλλον. Χρίζουμε το πρώτο στάδιο της απεξάρτησης από του γονείς , Το παιδί λαμβάνει την αίσθηση ότι κατάφερε να αυτονομηθεί ότι είναι και αυτό δυνατό και ικανό , αίσθηση που θα του δώσει τη δυνατότητα να παίρνει πρωτοβουλίες και αποφάσεις στο μέλλον.

 

 

2.Ποτε και με ποιο τρόπο το παιδί χρησιμοποιεί το διαδίκτυο;

 

   Πράγματι , πολλοί γονείς από πολύ νωρίς θεωρούν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το διαδίκτυο απαραίτητο εργαλείο που βοήθα το παιδί τους να ενημερωθεί , να διευρύνει τις γνώσεις του , να βρει εύκολα και ανέξοδα πληροφορίες για της εργασίες του σχολειού , η ακόμα και να εξοικειωθεί με την τεχνολογία που η εποχή επιτάσσει. Ωστόσο , όταν μιλάμε για παιδία πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί , καθώς όσο ελκυστικό και εάν είναι το διαδίκτυο δεν παύει να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους .Αναφορικά με το πότε ένα παιδί πρέπει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο δεν υπάρχει καθορισμένη ηλικία των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στα πλαίσια του μαθητικού προγράμματος.

  Αυτό που κυρίως έχει σημασία είναι ο τρόπος χρήσης από την πλευράς του παιδιού. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μεριμνά και έλεγχος από τους γονείς η τους άλλους φροντιστές του παιδιού για της ιστοσελίδες που αυτό επισκέπτεται. Οι γονείς πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να εξηγήσουν στο παιδί τους ποιος είναι ο κατάλληλος και επιτρεπτός τρόπος χρήσης και να του πουν με ακρίβεια ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν . τι θα πρέπει να προσέχει και πως θα μάθει να τους αποφεύγει. Δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να δίνει από μόνο του προσωπικά στοιχειά ακόμα και εάν του ζητηθούν η να συνομιλεί με άγνωστα άτομα η να συναντήσει σε κάποιο μέρος κάποιο από αυτά.

  Το παιδί πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με κανόνες και όρια καθώς αυτό εύκολα μπορεί να γίνει εθιστικό . Δεν θα πρέπει να αφιερώνει σε αυτό πολύ χρόνο και να του αποσπά την προσοχή από τα μαθήματα του στο σχολειό . Μπορούν να τοποθετήσουν τον υπολογιστή σε ένα κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού (πχ σαλόνι) και όχι στο παιδικό δωμάτιο , ώστε το παιδί να μην μπορεί να απομονωθεί ανενόχλητο στο δωμάτιο του. Τέλος , μπορούν να προμηθευτούν κατάλληλα λογισμικά που δεν επιτρέπουν την είσοδο σε σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου η σε άλλες ακατάλληλες σελίδες.

 

3. ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ;

 

  Δεν είναι σπάνιο , τα αδέλφια του αντιθέτου φύλου να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο όταν είναι μικρά . Καθώς όμως μεγαλώνουν και ειδικά μετά την ηλικία των 4-6 ετών , τα παΐδια αρχίζουν να ανακαλύπτουν περισσότερο την σεξουαλικότητα τους και έχουν και έτσι έχουν μεγαλύτερη περιέργεια να γνωρίσουν το σώμα τους . Όσο το κάθε παιδί μεγαλώνει και ανακαλύπτει το σώμα του , ανακαλύπτει και την ηδονή που μπορεί να πάρει από αυτό.

  Για το λόγο αυτό , καθώς τα παΐδια διαφορετικού φύλου μεγαλώνουν , είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε ότι θα έχουν χωριστά δωμάτια και δεν θα μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι .Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ,ότι υπάρχει η πιθανότητα  μέσα σε αυτή τη διαδικασία να αναπτυχτεί κάποιο σεξουαλικό παιχνίδι μεταξύ αδελφών του αντιθέτου φύλου και να δημιουργηθεί μια σχέση βασισμένη στη σεξουαλική έλξη. Κάτι τέτοιο σαφώς και χρειάζεται να αποφευχθεί καθώς μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σεξουαλική τους υγεία.